Καλοκαίρι....και τώρα τι κάνουμε;

Η φετινή σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος και τα παιδιά ανυπομονούν να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές… να πάνε στη θάλασσα… να αλλάξουν παραστάσεις. Οι γονείς από την άλλη (ειδικά τα τελευταία χρόνια) καλούνται να επαναπροσδιορίσουν και να οριοθετήσουν εκ νέου τις καλοκαιρινές τους ανάγκες και δυνατότητες.
Οι διακοπές έχουν μια σειρά από θετικές επιδράσεις στην ψυχολογική και συναισθηματική υγεία των παιδιών, ενισχύοντας τους οικογενειακούς δεσμούς, την αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευτυχία της οικογένειάς μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα υλικά αγαθά. Ακόμα και αν δε μπορούμε να οργανώσουμε ένα ταξίδι για το φετινό καλοκαίρι, μπορούμε εύκολα να “δημιουργήσουμε” τη διασκέδαση και να τη φέρουμε μέσα στο σπίτι μας. Οι καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού και ποιοτικού χρόνου τόσο με την οικογένεια όσο και τους φίλους. Ως γονείς θα πρέπει να βάλουμε τη φαντασία μας στο on, έτσι ώστε να κάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες αξέχαστους. 

Ίσως να μη μπορούμε να φύγουμε για διακοπές, ωστόσο μια απλή βόλτα μπορεί να είναι η αρχή για μια διαδραστική και δημιουργική απασχόληση. Μία εύκολη και ταυτόχρονα δημιουργική λύση είναι η δημιουργία ενός πίνακα, μιας ζωγραφιάς ή ενός κολλάζ επηρεασμένου από τη βόλτα σας. Βγείτε έξω με το παιδί σας και προσπαθήστε να συλλέξετε διάφορα αντικείμενα (φύλλα, λουλούδια, πέτρες). Έπειτα, “εξερευνήστε” το σπίτι και συγκεντρώστε μικρά πραγματάκια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να στολίσετε τον πίνακά σας (κλωστές, χαρτάκια, καπάκια, φτερά). Αφού συγκεντρώσετε όλα τα υλικά πάρτε ένα μεγάλο χαρτόνι και δημιουργήστε. Εάν βέβαια λόγω της καλοκαιρινής αφόρητης ζέστης, δυσκολεύεστε να βγείτε από το σπίτι, απλά κοιτάξτε τριγύρω σας, ανοίξτε τα ντουλάπια του σπιτιού σας και αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει με τα πρώτα υλικά που θα βρείτε μέσα (όπως μακαρόνια και ρύζι). 
Η ενασχόληση των παιδιών με την τέχνη έχει άρρηκτη σχέση με την ψυχική τους υγεία και τα βοηθά να αναπτυχθούν όχι μόνο στο γνωστικό και στον συναισθηματικό τομέα, αλλά και στον σωματικό και κοινωνικό. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον ανοιχτό στο ομαδικό παιχνίδι, στην τέχνη και στη φαντασία και να διασκεδάζουμε όλοι μαζί. Εξάλλου θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή  σταματάμε να παίζουμε.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τη διατροφή των παιδιών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι ξεφεύγουν από το καθιερωμένο τους πρόγραμμα. Μια καλή λύση, για να περάσετε ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά σας και παράλληλα να ελέγξετε τη διατροφή τους, είναι να φτιάξετε μαζί τα σνακ τους. Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν και να νιώσουν ότι σας βοηθάνε. Υπάρχουν διάφορες ιδέες για γρήγορα, υγιεινά και θρεπτικά σνακ τα οποία μπορείτε να φτιάξετε από κοινού, όπως μια σπιτική γρανίτα, ένα ζελέ με φρούτα, σουβλάκια από φρούτα με μέλι ή με σιρόπι σοκολάτας και κέικ, το οποίο μπορούν να το στολίσουν τα ίδια τα παιδιά. Συμμετέχοντας στην προετοιμασία του γεύματος τους τα παιδιά πέρα από το γεγονός ότι διασκεδάζουν, μαθαίνουν τους “κανόνες” που πρέπει να τηρούνται στην κουζίνα και τα οφέλη του σπιτικού και υγιεινού φαγητού. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η μαγειρική συμβάλλει στην επικοινωνία, στην αυτοπεποίθηση, στο αίσθημα συμμετοχής και επιτυχίας αλλά και στην εκπαίδευση των παιδιών, καθώς βοηθάει στο να εξασκηθούν στην ανάγνωση και στο μέτρημα (McAfee, O., 1974. Liquori, T., Koch, P.D., Contento, I.R. and Castle, J., 1998. Drummond, C., 2011. Block, K., et al. 2012).

ΒΙΒΛΙΑ-ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τα εξωσχολικά βιβλία αλλά και τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι παραγωγικές λύσεις και για την περίοδο του καλοκαιριού. Οι καλοκαιρινές διακοπές θεωρούνται ο κατάλληλος χρόνος για να μάθει το παιδί να αγαπάει το εξωσχολικό βιβλίο και να κατανοήσει τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα. Τόσο τα εξωσχολικά βιβλία όσο και τα επιτραπέζια παιχνίδια συμβάλλουν στη βελτίωση των γλωσσικών, αντιληπτικών και κοινωνικό-συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς και στην αισθητική τους καλλιέργεια (Thomas DeWitt, 2015).

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Μια “σίγουρη” λύση για να περάσουν καλά και δημιουργικά τα παιδιά, είναι η κατασκήνωση. Συμμετέχοντας στην κατασκήνωση τα παιδιά μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται, να δημιουργούν δεσμούς, να αυτονομούνται και να ανεξαρτητοποιούνται μέχρι έναν βαθμό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο προσαρμογής και ότι δεν είναι όλα τα παιδιά της ίδιας ηλικίας έτοιμα να αποχωριστούν το οικογενειακό περιβάλλον και να πάνε κατασκήνωση. 
Ακόμα λοιπόν, και αν δεν πάτε διακοπές, προσπαθήστε  να περάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ουσιαστικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας. Οι βόλτες, οι δημιουργικές ασχολίες αλλά και οι μικρές- κοντινές αποδράσεις που μπορείτε να οργανώσετε είναι αρκετά για να κάνουν και αυτό το καλοκαίρι αξέχαστο. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να ζήσουμε την κάθε μας στιγμή, προτού γίνει απλά μια ανάμνηση.
Καλό καλοκαίρι !!!
                                                                                                  Ψυχολόγος 
                                                                   Τζιλή Ευαγγελία

nanarinia

Θα με βρείτε κι εδώ:

1 σχόλιο: